Jack Honest Saturday Post

you know me

Mitä rasismi on?

with one comment

MBA KM

MBA KM

 

Juha Mäki-Ketelä sanoi avauspuheenvuorossaan Kakkosen suuressa maahanmuuttoillassa:

En halua, että Suomesta tulee Euroopan suurin yksittäinen vastaanottokeskus.

 

Kuka vakavasti otettava ihminen missään päin maailmaa sitä haluaisi! Herää kysymys, että kuka vakavasti otettava suomalainen tuota pelkää? Eikä kukaan kai ajattele, että pakolaisuus ilmiönä maailmassa olisi toivottua.

Mäki-Ketelä laati nettiin adressin, jossa vastustetaan ulkomaalaislain uudistamista:

ASTRID THORSIN IDEOIMA UUSI ULKOMAALAISLAKI HYLÄTTÄVÄ! 

Ensimmäisenä perustelunaan Mäki-Ketelä toteaa, että

”Mikäli laki hyväksytään sellaisenaan, laista tulee erittäin suurella todennäköisyydellä ovi, jonka kautta kymmenet tuhannet (sadat tuhannet? miljoonat?) maahanmuuttajat pyrkivät EU:iin”.

 

Samassa ohjelmassa poliitikon suulla kansanedustaja ja hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Mäkinen toteaa:

Kysymys ei ole uudesta ulkomaalaislaista vaan olemassa olevan lain tarkennuksesta ja nimenomaan EU:n kautta tulevien, tulevan direktiivin ratifioinnista Suomeen ja tällä on sitä kautta yhtälaisesta tavasta käsitellä asiaa EU:maissa.

Me halusimme tästä laista sen kaltaisen, jota EU Suomelta edellytti ja toisaalta halusimme lain vastaamaan nykyistä oikeuskäytäntöä ja laki vastaa nyt tällä muutoksella nykyistä oikeuskäytäntöä, sen lisäksi siihen tehtiin merkittävä muutos, se oli tämä työnteko-oikeus.

 

Onko nyt käynyt niin kuin Jussi Halla-aho sanoo: ”Maahanmuuttoasiat ovat sellaisia, jotka sammuttavat järjen ihmisten päästä.” Juha Mäki-Ketelällä nimittäin on hienot kotisivut. Niitä lukiessani sydämeni lämpeni. Juha kirjoittaa:

Väitöskirjatutkimukseni käsittelee nuorten vieraantumista ja syrjäytymistä, ammatillista ja koulutuksellista marginalisaatiota, alisuoriutumista sekä heikkoa työ- ja opiskelumotivaatiota.

Suomeksi sanottuna tutkin nuoria, jotka eivät hakeudu peruskoulun jälkeen jatko-opintoihin tai töihin. Tällaisia nuoria on eri arvioiden mukaan Suomessa 40 000 – 95 000, joten tutkittavaa ja pohdittavaa riittää.

Mediassa törmää usein käsitykseen, että jokainen työtön ja kouluttamaton nuori on syrjäytynyt. Käsitys on pääsääntöisesti väärä: työn ja koulutuksen ulkopuolella olevaa nuorta ei tule automaattisesti nähdä syrjäytyneeksi.

Ammatillisen koulutuksen puuttuminen, työttömyys ja syrjäytyminen liittyvät kuitenkin läheisesti toisiinsa. Yleinen kouluhaluttomuus, koulutuksen puute, opintojen keskeytyminen sekä koulutuksellinen syrjäytyminen johtavat helposti huonoon työmarkkina-asemaan. Siitä voi pahimmillaan seurata täydellinen syrjäytyminen, jota kuvaa esimerkiksi työn tietoinen vieroksunta, alkoholisoituminen ja mielenterveysongelmat.

Enemmistöllä suomalaisista nuorista menee hyvin, ja heillä on vahva usko tulevaisuuteen. Silti puolet heistä uskoo, että kokonaan työelämän ulkopuolelle jäävien määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Aiheen yhteiskunnallinen merkitys on siis suuri. Siksi sitä mielestäni kannattaa tutkia.

 

Olen tismalleen samaa mieltä ja odotan väitöstä innolla. Empaattisena ihmisenä olen aistivinani tässä elämäkerrallisuutta ja mikä onkaan parempaa kuin tutkia sydäntä lähellä olevaa. Nimittäin samalla tavalla kuin kotoutamme suomalaisia nuoria (kiinnittyminen, sitoutuminen, osallistuminen, sisäistäminen ja mukaan kasvaminen), samalla tavalla me voimme ottaa vastaan yhteiskuntaamme toisia lapsia. Sydäntä lähellä voi olla myös maahanmuuttokriittisyys, mutta Mäki-Ketelää tuskin koskaan nimetään mestariksi, tohtori vihaksi taikka rotutohtoriksi, vaikka hän kerran sattui sanomaan:

Minkä takia aina kaikessa pitää nähdä rasismia? Yleensä maahanmuuttajat näkee kaikki arkiset asiat, mitä heille tapahtuu aina rasistisena, että jos he ei saa työpaikkaa, niin se johtuu siitä, että ku me suomalaiset ollaan rasisteja ja te olette eri rotua taikka eri väriä taikka eri mitä milloinkaki.

 

Mainokset

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Mitä rasismi on – Jack Honest Saturday Post […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: